Lån även om banken säger nej

Såväl större som mindre krediter har kommit att bli en naturlig del av det moderna västerländska samhället. Idag lånar svensken inte bara till bostad och större investeringar utan även för konsumtion och för att få ihop hushållsekonomin vid månadsslutet. Exakt vad denna förändring beror på är svårt att säga, men sannolikt har tillgången till kreditkort och möjligheten att låna vid köp hos t.ex. postorderföretag, elektronikbutiker och IKEA förändrat vår syn på konsumtionslån.

Länge hade bankerna i det närmaste monopol på marknaden och det är därför helt naturligt att att de flesta i första hand söker just banklån när man behöver pengar. Samtidigt säger bankerna allt oftare nej till smålån eftersom man inte anser att de är tillräckligt lönsamma.

I och med detta har en helt ny typ av kreditmarknad skapats, där flera mindre kreditbolag konkurrerar med varandra och kunden har möjlighet att välja mellan flera olika låneformer.

Ett skäl till att du får avslag på låneansökan är att ett stort antal UC-förfrågningar. Se därför till att få maximal utdelning på varje ansökan. Använd en låneförmedlare som AXO-finans för att få flera lånesvar med endast en kreditupplysning.


Svårt att få lån? 

Svea ekonomi har ett specialupplägg anpassat för personer som har svårigheter att få låneansökan beviljad.

Följande kriterier gäller för lånet:

  • Låna mellan 2 000 – 200 000 kr
  • Låntagaren behöver en årsinkomst på minst 120 000 kr
  • Eventuell medlåntagare behöver en årsinkomst på minst 90 000 kr
  • Återbetalningstiden är mellan 2-15 år
  • Går att söka med betalningsanmärkning

I första hand är det smslångivare som erbjuder olika slags snabblån med både bättre och sämre villkor. Smslånens vara eller inte vara, har diskuteras mycket men det är uppenbart att efterfrågan är mycket stor då det hela tiden tillkommer nya bolag och varumärken på marknaden. Ett sådant exempel är Frogtail som beviljar lån upp till 40.000 kr.

En annan låneform som tycks vara på frammarsch är så kallade ”person till person lån”, som förenklat innebär att privatpersoner lånar pengar av varandra. Lendify är ett exempel på en aktör som hjälper privatpersoner som maximalt vill låna 500.000 kr att träffa avtal med privata långivare.

Ytterligare en annan variant är elektroniska kreditkort, som innebär att kunden beviljas en kredit på t.ex. 50.000 kr men endast betalar ränta för det belopp som faktiskt används. Flexlimit är exempel på en sådan tjänst.

Vilket som är det mest förmånliga lånet för dig, beror i hög grad på dina behov. Behöver du pengarna mindre än 14 dagar kan ett räntefritt snabblån vara billigast, vet du däremot med dig att du inte kommer kunna betala tillbaka pengarna inom de närmaste månaderna är det bättre att satsa på ett mer konventionellt lån.

Banken vill inte låna till personer med betalningsanmärkning

En vanlig anledning till att banken säger nej, är att kunden tidigare missköt en eller flera återbetalningar och därmed fått betalningsanmärkningar. Bankerna gillar inte att låna pengar till den som har betalningsanmärkning eftersom man bedömer att kunden utgör en stor risk.

Den som har en eller flera betalningsanmärkningar får istället vända sig till någon av de specialiserade bolagen som inte nödvändigtvis ser tidigare missförhållanden som ett bekymmer.