Låna pengar

Vill man låna pengar direkt hemifrån är nätet det bästa valet. Utbudet av olika låneformer och långivare är stort. vilket gör det enkelt att hitta ett anpassat lån för varje unikt tillfälle. Det är även lättare att hitta förmånliga lån online då specialkampanjer regelbundet aviseras digitalt.

En annan fördel med att låna pengar på nätet är möjligheten att ställa olika banker och kreditgivare mot varandra. Ta hjälp av en lånemäklare när du skall upprätta låneansökan för att låta långivarna tävla om dig som kund. Att gå via en sådan förmedlare kostar dig inget extra och du väjer själv om vill acceptera något av de framtagna anbuden eller inte.


 

Lånetyp

Vilken lånetyp du bör välja beror på belopp, löptid och användningsområde samt din individuella finansiella situation. Vår guide ger grundläggande vägledning till dig som ska låna pengar. Du kan även jämföra de vanligaste låneformerna och finna erbjudanden genom att klicka på önskad typ.


 

Privatlån

Privatlån är en populär låneform med brett användningsområde som ofta utnyttjas i samband med renovering, uppstart av företag samt större inköp.

Bortser man från bolånen är privatlån den lånetyp som kan ge dig tillgång till den största summan pengar. Privatlån har generellt bäst villkor och lägst ränta av de lånetyper som inte knyts till en egendom, ett fordon eller annan typ av säkerhet. Pengarna lånar du helt enkelt utan säkerhet, vilket innebär att du inte behöver motivera till vad och hur lånesumman används.

För att kunna ansöka om privatlån krävs att du är över 18 år och ofta måste du vara minst 20 år. Inkomstkravet ligger normalt på minst 100 000 kr/år, men varierar. Möjlighet att låna pengar med betalningsanmärkning finns men är kraftigt begränsade.

pengar till bröllop

Lån till bröllopskostnader

 


 

Snabblån & SMS-lån

Intresset för flexibla smålån med omedelbar utbetalning är stort. På ett fåtal år har smslånbranschen vuxit sig allt större och konkurrerar numera på allvar med bankerna om kunder som efterfrågar mindre belopp.

Sett till räntekostnaden är SMS-lån dock ganska dyra. Det är inte ovanligt att du tvingas betala motsvarande 20-25% av den totala summan i räntekostnad. Samtidigt är löptiderna ofta väldigt korta 1-3 månder är standard för snabblån.

SMS-lån är en mycket omdiskuterad låneform. Detta beror främst på att allt för många lån inte betalas tillbaka i tid, vilket genererar betalningsanmärkningar och skuldsaldon hos kronofogden. Flera SMSlångivare har även kritiserats för att man inte gör tillräckligt omfattande prövningar för att säkerställa kundernas säkerhet.

Men allt är inte negativt, den främsta fördelen med snabblån är att de kan tecknas helt digitalt och signeras med Bank-ID och därmed även utbetalas direkt när valideringen är färdig.

Jämför 18 olika privatlån

Möjlighet att låna ut UC: 3 olika långivare
Betalningsanmärkning: Kan vara OK
Skulder hos kronofogden: Nej
Minsta belopp: 5000 kr
Högsta belopp: 500 000 kr
Löptid: 1-15 år


 

Kreditkort

Istället för att teckna flera mindre tillfälliga lån, kan kreditkort användas för att tillfälligt täcka upp kostnader och betalningar. För att få skaffa kreditkort krävs inkomst genom arbetet eller annan taxeringsbar inkomst. De två huvudsakliga aktörerna på marknaden är VISA samt Mastercard.

Kreditkortet är en konsumtionskredit som kan liknas vid ett vanligt lån med den skillnad att du själv väljer när, var och hur du vill låna och återbetala dessa pengar. En fördel med kreditkort är att du kan använda krediten vid upprepade tillfällen utan att någon ansökan behöver skickas in.Pengarna tar du enkelt ut via en bankomat. Ofta tilldelas du även bonuspoäng om handlar något i en affär eller beställer en tjänst, resa eller vara på internet. Dessa poäng kan du sedan växla in och använda för att få rabatt på framtida köp.


Telefonlån

Om du tycker datorer är krångliga eller känner att du vill tala med någon innan ansökan, går det även bra att låna pengar per telefon. Alla

större aktörer har utbildad personal som gärna hjälper dig med din ansökan. Vill du söka lån från flera olika aktörer för att få lägsta möjliga räntan kan du nå Freedom Finance telefonlån via numret 0431-457445. Kom dock ihåg att även muntliga avtal gäller juridiskt, ett tips är därför att alltid spela in alla samtal som sker för att undvika missförstånd.


 

Pantbelåning

Genom att låta personliga värdesaker och ägodelar fungera som säkerhet är det möjligt att låna pengar till en billigare kostnad. Pantlån eller pantsättning är även ett alternativ för den som nekas lån pga. svag kreditvärdighet. Nackdelen med pantlån är att du endast kan låna ett belopp motsvarande det beräknade andrahandsvärdet på de pantsatta sakerna.

Det går att genomföra pantsättning direkt på nätet, men om du bor i en större svensk stad är det troligtvis både lättare och säkrare att personligen besöka en pantbank.


 

Med BankID går det snabbt att låna pengar

Det har aldrig gått snabbare att låna pengar digitalt än vad det gör idag. Ansökan skapar du på nätet via telefon, dator eller surfplatta. Välj sedan att signera avtalet med e-legitimation (BankID) och du kan ha dina pengar på kontot redan samma dag. För vissa snabblån sker handläggningen omedelbart vilket möjliggör direktutbetalning till utvalda banker när du använder BankID.

Vid större lånebelopp krävs i vissa fall mer omfattande kontroller, vilket gör att utbetalningen av privatlån normalt dröjer ytterligare någon eller ett par dagar. För att minimera handläggnings- och utbetalningstiden är det viktigt att alla uppgifter fylls i så korrekt som möjligt. De flesta kreditbolagen som finns med på Vikinglån behandlar ansökningarna fortlöpande så du kan räkna med att få lånesvar direkt eller senast inom 24 timmar.


 

Vikinglån hjälper dig jämföra lånerbjudande

På många vis har det blivit betydligt enklare att låna pengar i och med digitaliseringen. Ändå upplever många villrådighet när man ska ta lån. Tjänsten Vikinglån.nu gör hela processen överblickbar. Vi ger opartisk information och jämför lån från ett flertal större och mindre kreditbolag i Sverige. Samtliga aktörer är registrerade hos Finansinspektionen (FI) och oseriösa aktörer plockas bort fortlöpande.

Ytterligare seriösa jämförelsesidor:

www.Lånen.se


 

Låna med betalningsanmärkning

Kunder som tidigare inte skött återbetalningen på ett bra vis har svårt att söka nya lån. Betalningsanmärkningar ligger kvar och är synliga i 3 år för privatpersoner och 5 år för juridiska personer (företagare). Under denna tid är valmöjligheterna mycket begränsade för låntagaren.

Endast ett fåtal kreditbolag tillåter kunder låna pengar med betalningsanmärkning. Avtalen för personer med betalningsanmärkning är ofta sämre och lånen dyrare.


 

Låna pengar trots svag kreditvärdighet

Många brottas med svag kreditvärdighet som gör kreditbolagen ovilliga att låna ut pengar. Genom att söka lån tillsammans med ytterligare en person förbättras chanserna till lånelöfte. I första hand är det vid större belopp som ett delat lån kan vara aktuellt.

Lämpliga kandidater till medlåntagare är partners och föräldrar. Viktigt att komma ihåg för den som går in som medlåntagare är att man då bär ett solidariskt ansvar jämte den andra låntagaren, vilket innebär att båda parter personligen ansvarar för att återbetalningen till banken sker i enlighet med avtalet.


Se upp för skuldfällan – låna ansvarsfullt

Man brukar säga ”det är enkelt att låna, svårare att betala tillbaka”. Tyvärr klarar inte alla av att betala tillbaka lånen i tid. Det leder till betalningsanmärkningar, inkassokrav och för vissa att man långsiktigt fastnar i skuldfällan.

Att låna pengar är ett åtagande och innebär alltid en risk. Det är ytterst viktigt att du som låntagare är medveten om vad du riskerar innan du väljer att ingå ett nytt avtal.

Att låna ansvarsfullt innebär att du planerar din återbetalning väl och ser till att snabbt vidta nödvändiga åtgärder om dina möjligheter att betala tillbaka försämras. Akut kan det gå att få uppskov på inbetalningar och långsiktigt kan det gå att anpassa återbetalningstakten efter dina nya förutsättningar. Se till att agera omedelbart och vänta inte tills det är för sent!