P2P-lån

Vi lever i en spännande tid, där ny teknologi och internet skapar helt nya förutsättningar på finansmarknaden. Den hetaste trenden inom Fintech är P2P-lån där investerare (sparare) och kapitalsökare (låntagare) sluter ömsesidigt fördelaktiga låneavtal.

Historiskt sett har lån mellan privatpersoner alltid förekommit, men i takt med att samhället utvecklats och blivit allt mer reglerat har bankerna fått en dominerande ställning som kreditgivare. Nu är emellertid trenden den motsatta, delningsekonomin är på frammarsch över hela världen. Men trots att vi i allt högre grad byter, lånar och köper saker av varandra är Peer-to-peer (gräsrotsfinansiering), konceptet där privatpersoner lånar pengar av varandra istället för av banken, fortfarande i sin linda i Sverige. Samtidigt ökar antalet aktör på marknaden snabbt och vissa finansexperter är säkra på att frågan inte är om utan när P2P-utlåning blir den dominerande finansieringsformen.

Godkända P2P-Lån

Internet är fullt av privatpersoner som påstår sig vara seriösa privata långivare men som i verkligen inte vill låna ut pengar till dig utan endast är simpla bedragare. Här hittar du enbart information om säkra P2P-lån godkända av Finansinspektionen.

P2P-snabblån utan UC
Grafik från Loanstep
3000-25000 kr
Lånetid 6-60 mån
Ränta 24.4%-
Kreditcheck: Creditsafe (vid lån under 5000 kr annars UC)
Ålder över 18 år
Inkomst 100 000 kr/år
P2P-lån

Det här är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Delningsekonomin växer och Brocc hjälper privatpersoner låna pengar av varandra. Låna 10 000 kr – 350 000 kr till fast ränta i upp till 10 år. Brocc ger fler möjlighet att låna pengar genom att föra samman enskilda investerare med privatpersoner som behöver kapital. Brocc matchar effektivt privatpersoner som vill få avkastning med kunder i behov av krediter.
Grafik från Brocc
10000-300000 kr
Lånetid 6-120 mån
Ränta 3.25%-18.99%
Ålder över 20 år
Inkomst 150000 kr/år


Privatpersoner och företag lånar utan UC kreditupplysning
Grafik från Kreditbörsen
30000-80000 kr
Lånetid 1-5 år
Ränta 8.0%-17.0%
Kreditcheck: Bisnode
Ålder över 20 år
Inkomst 100 000 kr/år


Marknadsledande företag inom P2P-utlåning i Sverige. Lojalitetsprogrammet Lendify Rewards ger sänkt ränta till privatpersoner som sköter återbetalningen prick fritt.
Grafik från Lendify
20000-500000 kr
Lånetid 1-15 år
Ränta 2.95%-17.00%
Ålder över 18 år
Inkomst 180000 kr/år
P2P-lånUtlåning


 

Ord-/Kodförklaring:

P2P - Peer-to-peer / person-till-person
P2B - Peer-to-business / person-till-företag
B2B - Business-to-business /företag-till-företag
B2P - Business-to-people / företag-till-person

Så fungerar lån mellan personer

Målsättningen för den moderna formen av person till person lån är att plocka bort de traditionella bankinstituten från ekvationen, istället skall privatpersoner och företag kunna låna från och till varandra utan några onödiga mellanhänder.

I idealfallet skulle fri konkurrensen råda vilket skulle göra det lättare och billigare för i första hand privatpersoner att ta lån. Ännu så länge är P2P-utlåning ett relativt nytt koncept i Sverige vilket innebär att det finns stor förbättringspotential, i första hand är det en ökad omsättning som skulle behövas för att låneformen verkligen skall börja ora bankväsendet. Många privatpersoner ser alltjämt med en viss skepis på P2P-lån och litar inte på att säkerheten är densamma som hos de traditionella långivarna. Detta gäller i synnerhet för utlånare som skall låna ut kapital, vilket i sin tur riskerar att begränsa lånemöjligheterna för privatpersoner som behöver pengar.

Till viss del är oron befogad, Sveriges första P2P-lån Loanland startade 2007 men tvingades lägga ner sin verksamhet redan 2010 pga. dålig ekonomi. Trustbuddy som var Nordens största p2p-bolag ansökte 2015 om konkurs efter omfattande bedrägerier som ledde till att privata investerare förlorade miljontals kronor. Att investera i P2P-lån i Sverige har visat sig vara riskfyllt, men sedan 2014 krävs ett tillstånd hos Finansinspektionen för att förmedla person-till-person-lån, ett omfattande arbete har lagts på att förbättra regelverket så att det som hände i Trustbuddy inte skall upprepas.

P2P-Utlåning för både hjärna och hjärtat

Långivare beskrivs ofta som hjärtlösa utsugare som enbart bryr sig om profit och vinst, men inom P2P-lån är det inte alltid de säkraste korten som lättast får tag i villiga utlånare, när privatpersoner agerar investerare är det många som föredrar att låna ut till behjärtansvärda ändamål istället för till giriga människor. Det genialiska med P2P-utlåning är att det finns rikliga lånemöjligheter för såväl idealister som hårdnackade affärsmän. Möjligheten att göra etiska investeringar där hjärtat är med är än större när det kommer till (P2B) Peer-to-business-lån, där kan privata investerare välja ut de företag man anser gör världen till en bättre plats.