Varje år startas tusentals nya företag runt omkring i Sverige. Att få fart på en ny verksamhet tar ofta tid och det är endast ett fåtal som lyckas få lönsamhet redan de första åren. Många tvingas istället ta in kapital initialt för att kunna bygga upp företaget.
Ett vanligt problem som nybildade och växande aktiebolag stöter på är svårigheten att få lån beviljat genom banker. Anledningen till detta är ganska enkel, att låna ut pengar till företag med svag kreditvärdighet innebär stora risker för bankerna. Om man jämför med hur bolån fungerar, där bostaden alltid fungerar som säkerhet, är det svårt för nystartade företag att erbjuda någon säkerhet av betydande värde.
Istället tvingas de flesta aktiebolag ta företagslån utan säkerhet genom ett kreditbolag. Dessa är i regel mycket dyra (oftast dyrare än traditionella blancolån för privatpersoner) och återbetalningstiden kort. Större väletablerade företag kan däremot upprätta avtal med säkerhet direkt hos banken till betydligt lägre ränta.
En annan möjlighet är att försöka få ihop kapital genom folkfinansiering / crowdfunding. Tänk bara på att privata investerare ofta gör liknande bedömningar som bankerna, dvs. räntan kommer att bli högre om du inte är ett etablerat varumärke eller kan erbjuda några särskilda garantier.
Mest ekonomiskt fördelaktigt är dock att spara ihop tillräckligt med kapital till företagsstarten, så att man klarar av att hålla sig flytande de första månaderna utan att extra pengar måste tas in.
Lån till aktiekapital
För att få starta ett AB i Sverige krävs att du har ett startkapital om 50.000 kr. Att låna ihop aktiekapitalet är inte något att rekommendera, då är det betydligt bättre att avvakta och istället välja enskild firma som företagsform. Om ni är flera som skall upprätta företaget tillsammans kan handelsbolag vara ett annat alternativ.
Det kan emellertid finns tillfällen då det är nödvändigt eller önskvärt att just bilda ett aktiebolag, då är det möjligt att ta ett privatlån för att få ihop pengarna till aktiekapitalet och de kostnader som krävs för att få verksamheten att lyfta.