Båtfinansiering

Snart är en ny båtsäsong på allvar igång igen efter ännu en vinter. Kanske funderar du på att slå till på den där segelbåten som du så länge drömt om eller köpa en ny motorbåt för att imponera på grannarna i skärgården?

Fixa pengar till båten och gör drömmen till verklighet

Oavsett vilken båt du tänkt köpa kan du räkna med att det kommer kosta en hel del, det handlar helt enkelt om en dyr hobby. En fråga som ger många båtintresserade huvudbry, är hur finansieringen av köpet skall kunna lösas.

Det finns ett par olika finansieringsalternativ att välja mellan:

Om du köper nytt från en seriös handlaren kan de i vissa fall erbjuda båtfinansiering genom avbetalning där båten fungerar som säkerhet.


Båtlån med kontantinsats

Genom storbankerna Swedbank och Handelsbanken är det möjligt att belåna båtvärdet upp till 80%, resterande 20% betalar du som en kontantinsats. Detta upplägg garanterar en bättre ränta jämfört med om du lånar utan säkerhet.


Båtlån utan säkerhet och kontantinsats

Den som inte vill betala kontantinsats är i första hand hänvisad till privatlån utan säkerhet för att finansieringen. Båtlånen hos SEB, ICA Banken och Nordea har inte kontantinsats och även om de delvis marknadsförs mot båtköpare är det vanliga blancolån det handlar om.

Du kan även vända dig till en låneförmedlare för att få fler anbud att välja mellan från flera större och mindre banker.


Utöka befintligt bostadslån

För husägare med bolån är det i dessa ”lågräntetider” mest lönsamt att låna båten med bostaden som säkerhet. Huruvida detta är möjligt för dig beror på bostadens taxeringsvärde och hur hög din belåningsgrad är i dagsläget.