Låna till kontantinsats

I tider av bostadsbrist är lånebehoven många och stora. Hus- och bostadsrättspriserna rusar i höjden vilket tvingar låntagaren inte bara till större bolån utan även storleken på den egna kontantinsatsen ökar. Som reglerna är utformade idag får man belåna bostaden upp till 85% av dess värde, resterande 15% måste bostadsköparen ha tillgång till i likvida medel för att få lånelöfte.

Inte alla har hundratusentals kronor sparade sedan tidigare, denna grupp kan beviljas lån utan säkerhet för att tecka kontantinsatsen. Om du väljer att låna till kontantinsats måste du kalkylera med högre ränta och en snabbare amorteringstakt.

För att du skall ha möjlighet att låna till kontantinsats krävs en ordnad ekonomi, tillräckliga inkomster och normalt godtas inga betalningsanmärkningar. Du får inte heller ha några skulder hos kronofogden.


 

Sök lånelöfte först

Det är aldrig bra att låna mer pengar än vad man faktiskt behöver för stunden. För att ta reda på hur mycket ert hushåll kan tänkas beviljas, är det klokt att söka ett lånelöfte hos banken. Först därefter är det aktuellt att fundera på hur kontantinsatsen skall finansieras.