Pengar till oförutsedda utgifter

Vissa kostnader är svåra eller rentav omöjliga att förutse. Du bör alltid försöka ha en buffert som gör att du klarar av oväntade utgifter. En rimlig budget för en sådan akutkassa är minst 1-2 månadslöner, givetvis är en större buffert bättre än en mindre.

Tyvärr är det inte alltid man planerar för oförutsedda händelser i tid och för en del är det inte ekonomiskt möjligt att stoppa undan tillräcklig med pengar varje månad för att bygga upp en tillräcklig buffert för att kunna hantera oväntade kostnader och betala dyra fakturor.

För den som står utan egna besparingar finns ett par olika möjligheter att skaffa finansiering.

Ekonomiskt mest fördelaktigt är i regel att pantsätta något genom pantbelåning eller sälja ett par onödiga prylar. Många gånger går det att sälj för att sedan köpa tillbaka motsvarande produkt till samma kostnad vid ett senare tillfälle. Fördelen med att sälja något och på så vis skaffa pengar är att du slipper betala onödiga räntekostnader och uppläggningsavgifter.

Handlar det om en mindre kostnad på ett par tusen är köp på avbetalning, kredit eller ett litet lån alternativ. Vilket val som blir billigast beror till viss del på hur länge du behöver låna pengarna. Om det är första gången du lånar kan du i vissa fall slippa räntekostnaden många kreditkort saker ränta ett visst antal dagar.

Större kostnader kan du försöka få betala via faktura med förlängd återbetalningstid, i annat fall är det möjligt att söka privatlån
upp till 500.000 kr. Men förbered dig på att det kommer att kosta en hel del. Lån utan säkerhet har ofta både höga avgifter och
räntor.